אומנות הכשלון | אליעזר אייזיקוביץ

מסלול חייו של אברהם אבינו היה זרוע בקשיים ובניסיונות מרובים. בכל פעם שנדמה היה שהגיע למנוחה מסוימת קפץ עליו רוגזו של קושי חדש ובלתי צפוי. לשם מה נגזר על אברהם להתנסות בכל הקשיים הללו? מַדוּעַ לא דאג הקב"ה להחליק את מסלול חייו כדי שיוכל לשבת בנחת ובשלווה ולעסוק במעשי החסד הנפלאים שבהם קירב את הבריות לאמונה?
 
תשובה מסוימת לתמיהה זו נִמְצָא במדרש הקובע כי "צדיקים מבקשים לישב בשלווה. אומר להם הקב"ה: 'לא די לצדיקים מה שמתוקן להם לעולם הבא, אלא שמבקשים לישב בשלוה גם בעולם הזה?". מדרש זה מגביר את התמיהה – וכי מה רע בכך שהצדיק מבקש לתפוס מעט שלווה?
 
שורש המילה ניסיון הוּא במילה 'נס', היינו, דגל. תכליתו של הדגל הוּא לשמש תמרור, לחשוף בפומבי את הזהות הפנימית הנסתרת מן העין ולהוציא אותה מהכוח אל הפועל. ענינו של הניסיון הוּא לגלות ולהוציא לפועל את הכוחות הגדולים הטמונים בנפשו של האדם. זהו חדר הכושר הרוחני בו הוּא מחשל את שרירי הנשמה.
 
האדם שהתמודד בהצלחה מול ניסיון, אינו אותו אדם שהיה לפני הכישלון. הוּא גילה בתוך נפשו מצבורים חבויים של אומץ, התמדה, סבלנות, כשרון ואורך רוח. הוּא חיזק את מידותיו הטובות.
 
הניסיונות שצצו לאורך מסלול חייו של אברהם אבינו לא נועדו להפריע לו במילוי תפקידו או להכשילו חלילה. אדרבא, הניסיונות הללו הם שבנו את אישיותו של אברהם אבינו והפכו אותו למה שהיה. כל ניסיון שבו עמד בהצלחה הוסיף נדבך לשיעור קומתו הרוחני.
 
מספרים על הממציא האמריקאי תומס אדיסון שהתקשה במציאת החומר להתקנת פתיל הליבון שבתוך הנורה החשמלית. אדם אחר היה מרים ידיים ועובר להמצאה אחרת ומבטיחה יותר, אך אדיסון לא אמר נואש. לבסוף, אחרי 600 ניסיונות כושלים (!), עלה בידו לגלות את החומר הנכון, ויהי אור.
 
לימים פגש אותו עיתונאי צעיר וביקש שיגלה לו את סוד הצלחתו: "אחרי כל כך הרבה כישלונות איך לא התייאשת? מה נתן לך את הכוח להתמיד במאמציך גם אחרי אכזבות כה רבות?".
 
נתן בו אדיסון את עיניו והשיב לו: "התשובה פשוטה מאוד. אני לא נכשלתי מעולם. הנורה היא זו שנכשלה...". ולפי גרסה אחרת השיב אדיסון: "בכל פעם למדתי דרך חדשה איך לא מדליקים נורה חשמלית...".
 
ה'לוזר' האמיתי הוּא מי שאינו יודע כיצד להיכשל נכון. אומנות הכישלון היא להבין כי הכישלון אינו אלא תמרור מוסווה המכוון אותנו בדרך להצלחה עמוקה ואמיתית יותר. אם נשכיל להפיק מהכישלון את הלקח הראוי נוכל גם אנו להדליק בתוך עצמנו את האור.